Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019
Προωθητική εκδήλωση ενημέρωσης για το e-Twinning
Στις 10 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον χώρο του 3ου Γυμνασίου η προωθητική εκδήλωση ενημέρωσης για το e-Twinning. Οι προσκεκλημένοι (γονείς των μαθητών μας, συνάδελφοι και μαθητές του σχολείου μας) είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τη Διευθύντρια, κα Παταπάτη Ευφροσύνη, για την πολιτική ψηφιακής ασφάλειας που ακολουθεί το σχολείο μας. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του προγράμματος e-Twinning από τη φιλόλογο Λαζάκη Παναγιώτα, ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις παλαιότερων και σύγχρονων προγραμμάτων e-Twinning που πραγματοποιεί το σχολείο μας από τις συναδέλφους κα Παπαδοπούλου Βασιλική (Υποδιευθύντρια), κα Μπόζιου Μαρία (Αγγλικών) και κα Παπαμαυρουδή Δώρα (Βιολόγο). Τον λόγο πήραν και μαθητές οι οποίοι είναι ενεργοί e-Twinners φέτος στο σχολείο μας αλλά και e-Twinners των περσινών προγραμμάτων.
Μετά την απονομή ετικέτας ποιότητας για το e-Twinning πρόγραμμα "We, the Kids of the EU, believe..." η ενημερωτική αυτή εκδήλωση αποτελούσε προϋπόθεση για την αίτηση που μπορεί πλέον να υποβάλει το σχολείο μας ώστε να γίνει e-twinning σχολείο με όλα τα ευεργετικά πλεονεκτήματα που συνεπάγεται αυτό για το προσωπικό του σχολείου, για τους μαθητές και το σχολείο γενικότερα. Ευχόμαστε το σχολείο μας να καταφέρει να πάρει τον τίτλο ενός e-Twinning σχολείου!
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019
Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2019
Το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης τίμησε και φέτος την Εθνική Επέτειο του 1940 με ένα δρώμενο βασισμένο στο αφήγημα-μαρτυρία του Χρήστου Ρουσσόπουλου. Ο Χρήστος Ρουσσόπουλος, ένας εικοσάχρονος αγρότης από το Χειμώνιο του Ν.Έβρου, κατέγραψε στο ημερολόγιό του ιστορικά γεγονότα από τη Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, όταν επιστρατεύτηκε μαζί με άλλους 300 Θρακιώτες κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Τη μουσική πλαισίωση της γιορτής ανέλαβε η χορωδία του σχολείου.
Στο δρώμενο έπαιξαν οι μαθητές:
Μιχαηλίδης Μάνος
Χριστοδούλου Παναγιώτα
Ζαχείλας Νίκος
Δασκαλογιαννάκη Χάιντι
Ντάσκαρη Μαρία
Χατζή Ελένη
Τοσιλιάνης Βαγγέλης
Κοτζαμπασίδης Λάμπης
Τζινλής Γιώργος
Λούδος Ιωσήφ
Δουβαράς Γιάννης
Υπεύθυνη της γιορτής και δημιουργός του δρώμενου: Λαζάκη Παναγιώτα (Φιλόλογος)
Τεχνική υποστήριξη: Μπόζιου Μαρία (Αγγλικής Γλώσσας)
Υπεύθυνη χορωδίας: Ορνιθοπούλου Άννα (Μουσικός)
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019
Εθνική ετικέτα ποιότητας eTwinning για το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
Το σχολείο μας για το project «We, the Kids of the EU, believe…» βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας:
H Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης. Η ετικέτα ποιότητας είναι η απτή αναγνώριση στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τα σχολεία για το υψηλό επίπεδο των eTwinning δραστηριοτήτων τους. Στους μαθητές, προσφέρει μία ενίσχυση στην προσπάθειά τους, και στο σχολείο γενικότερα, μία δημόσια επιβεβαίωση της δέσμευσής του για την ποιότητα και την ειλικρίνεια σε μία Ευρωπαϊκή συνεργασία.
Το project «We, the Kids of the EU, believe…» ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιό μας τη διετία 2016-2018 με τη σύμπραξη σχολείων από έξι διαφορετικές χώρες: Κροατία (συντονίστρια χώρα), Σλοβενία, Τουρκία, Ιταλία, Λιθουανία και Ελλάδα. Η πλατφόρμα του eTwinning ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των παραπάνω σχολείων, την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών. Η αλληλεπίδραση με τους εταίρους ενθάρρυνε τους μαθητές να διαβάσουν, να ακούσουν και να παρακολουθήσουν τη δουλειά των εταίρων τους, ενώ παράλληλα ανέλαβαν δράση αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.
Ιστότοπος Twinspace: https://twinspace.etwinning.net/24060/home
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ήταν η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Παταπάτη Ευφροσύνη, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου, η μαθητική κοινότητα και πληθώρα φορέων.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές της παιδαγωγικής ομάδας του project και ιδιαίτερα στους συμμετέχοντες μαθητές !!!
Παιδαγωγική ομάδα του project: Παταπάτη Ευφροσύνη (Διευθύντρια- Φυσικής Αγωγής), Λαζάκη Παναγιώτα (Φιλόλογος, συντονίστρια του προγράμματος και διαχειρίστρια του e-Twinning project), Παπαδοπούλου Βασιλική (Δασολόγος και Φυσικού Περιβάλλοντος), Χαβρουζά Ολυμπία (Φυσικής Αγωγής), Ματανάς Κωνσταντίνος (Πληροφορικής).
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019
Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη
Τα προγράμματα «Μουσικο-Θεατρικό Εργαστήρι» ( με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Άννα Ορνιθοπούλου, κ. Παναγιώτα Λαζάκη και κ. Ειρήνη Μπούχλιου) και «Οι Γεωγράφοι του Οδυσσέα» (με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Ειρήνη Μπούχλιου και κ. Παναγιώτα Λαζάκη) πραγματοποίησαν στις 19 και 20 Μαρτίου 2019 εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Φτάνοντας το πρωί της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη επισκεφθήκαμε το Βασιλικό Θέατρο και παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" της Άλκης Ζέη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά (είχε προηγηθεί στο λεωφορείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κουίζ γνώσεων σχετικά με την πλοκή του ομώνυμου βιβλίου). Το συγκεκριμένο θέατρο άρεσε πολύ στους μαθητές μας και έδωσε αρκετά ερεθίσματα και ιδέες πάνω σε θεατρικές τεχνικές που ενδεχομένως μας βοηθήσουν στην πραγμάτωση της δικής μας θεατρικής απόδοσης του έργου ΣιΣουΝτο.
Μετά το πέρας της παράστασης ανεβήκαμε και περιηγηθήκαμε στον Λευκό Πύργο, το σήμα-κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, και το μεσημέρι γευματίσαμε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.
Αργά το απόγευμα καταφθάσαμε στο ξενοδοχείο και ξεκουραστήκαμε.
Το βράδυ παρακολουθήσαμε την παράσταση Ο Καρυοθραύστης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Κρατικό Μπαλέτο στον πάγο Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας με πρωτότυπη μουσική του Τσαϊκόφσκι, πλούσια σκηνοθεσία, ακροβατικές φιγούρες και αυθεντικά κοστούμια πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα σε όλους μας, αλλά και τροφή για σκέψη πάνω σε θέματα εκφραστικότητας, μιμικής και κίνησης των ηθοποιών.
Το πρωί της Τετάρτης αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και επισκεφθήκαμε το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση που μας πρόσφεραν ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη συλλογή ενθυμημάτων της Σοφίας Βέμπο, ενώ εντυπωσιάστηκαν από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και τις πληροφορίες που πήραν σχετικά με τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Ακολούθως συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέμα σχετικό με τους θεματικούς άξονες και των δύο σχολικών προγραμμάτων.
Στη συνέχεια περπατήσαμε ως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε το Μετεωροσκοπείο. Ο κ. Μπαμπζέλης Δημήτριος (ΕΔΙΠ) οδήγησε και πληροφόρησε τους μαθητές σχετικά με τις εγκαταστάσεις του μετεωρολογικού σταθμού του ΑΠΘ. Με τη μέθοδο της διάλεξης αλλά και των ερωταποκρίσεων έκανε τους μαθητές κοινωνούς νέων όρων:
α) τα βροχόμετρα μετράνε ανά μέρα, εβδομάδα και μήνα την ποσότητα του νερού από την βροχόπτωση στην περιοχή,
β) τα ανεμόμετρα υπολογίζουν την ταχύτητα του ανέμου που είναι διαφορετικός ανάλογα με την κατεύθυνση και την απόστασή του από το έδαφος,
γ) ο κλωβός Styvenson μετρά με κατάλληλα θερμόμετρα τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία του αέρα. Επίσης υπολογίζει και την υγρασία. Ο κλωβός κοιτά πάντα προς τον βορρά, για να μη δέχεται ηλιακή ακτινοβολία και ο αέρας εισέρχεται από τις περσίδες.
Η επίσκεψη στο Μετεωροσκοπείο σίγουρα έδωσε σημαντικές γενικές πληροφορίες σε όλους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά του προγράμματος «Οι Γεωγράφοι του Οδυσσέα» που ασχολούνται με τον νόστο του Οδυσσέα, τους τόπους που επισκέφθηκε (συντεταγμένες, αστερισμοί), τα διάφορα μετεωρολογικά/καιρικά φαινόμενα που βίωσε.
Στον ίδιο χώρο η κ. Μπούχλιου Ειρήνη (συνοδός εκπαιδευτικός) πραγματοποίησε με τους μαθητές το πείραμα του Ερατοσθένη.
Ο καιρός ήταν σύμμαχός μας σε αυτήν τη διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη νύφη του Θερμαϊκού. Η απόλαυση των θεαμάτων που παρακολουθήσαμε αλλά και οι γνώσεις που αποκομίσαμε μαθητές, μαθήτριες και συνοδοί καθηγήτριες μέσα από αυτό το ταξίδι ήταν μοναδικές! Ο βασικός στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης επετεύχθη 100%! Ταξιδέψαμε και γίναμε κοινωνοί γνώσεων! Θεωρίης ένεκεν-για να γνωρίσει τον κόσμο- άλλωστε είχε ταξιδέψει ο Σόλων σύμφωνα με τον Ηρόδοτο πραγματοποιώντας για πρώτη φορά το ιδεώδες της γνώσης που αντιπροσώπευαν οι Μούσες!
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: κ. Άννα Ορνιθοπούλου (Μουσικός), κ. Παναγιώτα Λαζάκη (Φιλόλογος), κ. Ειρήνη Μπούχλιου (Βιολόγος)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)