Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

28η Οκτωβρίου 1940

    Έναν ιδιαίτερο καλεσμένο είχε στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη» η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940! «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα» ενσαρκώθηκε από μαθητές/τριες του Γυμνασίου μας και θέλησε να δείξει με τον τρόπο του στους θεατές της γιορτής ότι η φιλία (με όλα τα συνεπακόλουθά της: σεβασμός, αγάπη, ανεκτικότητα, αλληλεγγύη) -ακόμη και ανάμεσα σε δύο αντίθετες πλευρές- μπορεί να ρίξει όλα τα «συρματοπλέγματα» που ακούν στο όνομα του φασισμού, του ολοκαυτώματος, της εικόνας του Άλλου/Ξένου σε διωγμό και του πολέμου.                   Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του σχολείου για τον χαιρετισμό που απηύθυνε, τις μαθήτριες Άννα Λάμπρου και Ραφαέλα Υφαντή για το χρονικό της επετείου που παρουσίασαν, όλα τα παιδιά που συνέβαλαν στη θεατρική απόδοση του διασκευασμένου αποσπάσματος του βιβλίου «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα», τη χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση της κ. Ορνιθοπούλου Άννας, τον κ. Ζηλιασκόπουλο Άγγελο για τη βοήθεια στη σκηνογραφική επιμέλεια και την ομάδα μαθητών και καθηγητών που υλοποιούν το πρόγραμμα Erasmus+ "We, the Kids of the EU, believe...", άξονας του οποίου είναι η προσέγγιση θεματικών όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ανεκτικότητα και η εξάλειψη των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. 
 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λαζάκη Παναγιώτα, Παπαδοπούλου Βασιλική, Χαβρουζά Ολυμπία, Κοκκίνη Ελένη 
 Στον ρόλο του Σμούελ: Πλαστουργού Μαρία -Δωροθέα Τοσιλιάνης Βαγγέλης Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος Χαντζή Ελένη Χριστοδούλου Παναγιώτα
 Στον ρόλο του Μπρούνο: Βασιλείου Παρασκευή Δελημπαλτάς Αχιλλέας Σαββίδου Μαριάμ Τσιτλαΐδου Κυριακή Ψαθά Άννα 
 Εβραίοι: Σαρβανάκη Σοφία, Παρθένου Δήμητρα, Χαρταμπά Σταυρούλα 
Στρατιώτες: Στούρα Όλγα, Χριστοφορίδου Έλενα
 Αφηγητής: Παπαϊωάννου Γεωργία 
 Στη χορωδία συμμετείχαν οι: Αραπίδης Χρήστος, Λειβαδίτης Στέργιος, Δαστερίδη Ανθή, Κανίδης Δημήτριος, Κουκουρίκου Γεωργία, Μουμτζής Χαράλαμπος, Μπάντας Γιάννης, Σαραντόπουλος Χαράλαμπος, Σικλαφίδη Αλεξάνδρα, Παππά Γεωργία, Παρθένου Δήμητρα, Πλαστουργού Μαρία, Σταβρακάκη Αναστασία, Σαρρή Μελίνα, Παπαλάιος Μιχάλης, Βασιλείου Παρασκευή, Κατσινάκης Χαράλαμπος, Ντάφου Ευαγγελία, Βαλάκα Ελένη, Ευταλιτσίδου Χριστίνα, Κουκάκη Αδαμαντία Σόλο: Τζινλής Γεώργιος, Παπαδοπούλου Αρχοντία 
 Ορχήστρα: Κουφόπουλος Σίμος – Μπουζούκι Σαρβανάκη Σοφία – Κιθάρα Παπαϊωάννου Γεωργία – Βιολί

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

21 Μαρτίου 2017, Εκδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία

    Στις 21 Μαρτίου 2017 στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-δράση ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία με αφορμή τον ορισμό της 21ης Μαρτίου ως σχετικής με το θέμα Παγκόσμιας Ημέρας. 
    Οι Ομάδες Σχολικής Διαμεσολάβησης και Erasmus + "We, the kids of the EU, believe..." συνεργάστηκαν στενά και παρουσίασαν τη δική τους οπτική για το ζήτημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της κοινωνικής ανεκτικότητας και της προσέγγισης του Άλλου ως ανθρώπου με τη δική του κουλτούρα, συνήθειες και πολιτισμό. 
     Συγκεκριμένα η Ομάδα της Σχολικής Διαμεσολάβησης παρουσίασε μια εικονική διαμεσολάβηση μεταξύ μαθητών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα-Κίνα), η οποία εξελίχθηκε σε περίπτωση Διαπολιτισμικής Διαμεσολάβησης. Η διαφορά μεταξύ των μαθητών επιλύθηκε μέσω έρευνας στο διαδίκτυο για τις ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη Γλώσσα του Σώματος, τις κινήσεις και τις χειρονομίες σε διαφορετικές χώρες. Δεν είναι το ίδιο να γνέφεις με τον δείκτη στον Έλληνα και στον Κινέζο! Αλλιώς δείχνει κάτι ο Ευρωπαίος, αλλιώς ο Ασιάτης! Οφείλουμε λοιπόν να ενημερωθούμε για αυτήν την ποικιλία ανθρώπινων συμπεριφορών, στάσεων, κινήσεων που είναι τόσο μοναδική και ενδιαφέρουσα, πριν σχετιστούμε με τον Άλλο. Έτσι και οι παρεξηγήσεις θα αποφεύγονται, αλλά και θα τον προσεγγίσουμε ουσιαστικά. 
     Η Ομάδα Erasmus+ αποτύπωσε τις απόψεις των μαθητών του σχολείου για το ζήτημα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας (ερωτηματολόγιο). 
    Εξαιρετικά ενδιαφέρων ήταν ο αγώνας λόγου (debate) από μέλη της ομάδας, που παρουσίασε όλο τον προβληματισμό για θέματα αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ένταξης. 
Οι μαθητές κινητοποιήθηκαν συναισθηματικά όσον αφορά τα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως προέλευσης και εκφράστηκαν με καλλιτεχνική ευαισθησία: παρουσίασαν ένα δικό τους τραγούδι για όλα τα παιδιά του κόσμου. Ας πλησιάσουμε τον διπλανό μας από οποιαδήποτε χώρα και αν προέρχεται! Είμαστε όλοι πολίτες του Κόσμου, ας ταξιδέψουμε λοιπόν και ας γνωριστούμε! 
 Υπεύθυνοι καθηγητές: Erasmus +: Ευφροσύνη Παταπάτη, ΠΕ11, Διευθύντρια, Ματανάς Κωνσταντίνος, Υποδιευθυντής, ΠΕ19, Λαζάκη Παναγιώτα, ΠΕ02, Παπαδοπούλου Βασιλική, ΠΕ14, Χαβρουζά Ολυμπία, ΠΕ11.
 Σχολική Διαμεσολάβηση- Βάγια Ζήκα, ΠΕ02, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος

Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος υλοποιήθηκαν στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης στις 27 Ιανουαρίου κατά τις δύο τελευταίες ώρες. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε σε όλες τις τάξεις ένα power point που αναφερόταν στην έννοια του Ολοκαυτώματος, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και γενικά στα γεγονότα που στιγμάτισαν τον κόσμο εκείνη τη χρονική περίοδο. Το αφιέρωμα δημιούργησαν και επιμελήθηκαν μαθητές και μαθήτριες της ομάδας Erasmus+. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και ένα ντοκιμαντέρ με ιστορίες Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, υλικό που μας παραχωρήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, κατόπιν αιτήματός μας για τον σκοπό της ημέρας.